Bungemuseet Fårösund Gotland
  • Start
  • Aktiviteter
    • Kalendarium
    • Skola & Lärande
  • Se & göra
    • Museer
    • Änget
    • Butiken
    • Barnladan & Lekplatsen
    • Familjespår
    • Mat- och kaffestugan
    • Visningar
    • Områdeskarta
  • Bra att veta
  • Hitta hit
  • Kontakt
  • Om oss
    • Bolaget
    • Föreningen
    • Lediga tjänster
  • Besöksnod Norr
  • Sök
  • Menu Menu
Summary In English  

Skola och lärande

Alla årskurser

Stig in i den gotländska historien på Bungemuseet! Använd vårt museum som en annorlunda historiebok! Hos oss kan du få uppleva hur det var på 1600-, 1700- och 1800-talen på ön. Vi kan erbjuda visningar och aktiviteter knutna till läroplanen som levandegör historien och breddar ämnet historia för alla stadier. Hur levde folk? Vad åt de? Vad gjorde de? Vad trodde de på?

Några förslag på skolprogram:

Tidsresa – Hemmet och skolan

Tidsresan bygger på dramalek, där vi reser tillbaka mer än 100 år i tiden och med alla sinnen upplever hur livet kunde vara då. Genom att få göra, känna, lära och att använda sin nyfikenhet ökar förståelsen för en svunnen tid.

Tidsresan består av två aktiviteter: Hemmet, där eleverna får träffa fru Andersson och prova på hemmets sysslor. Frun väntar finbesök och behöver all hjälp hon kan tänkas få. Bland annat ska det bakas, kokas kaffe, städas, bykas och bära in ved.

Den andra är i Folkskolan, där eleverna upplever en gammaldags skoldag. Eleverna får träffa den något barska men snälla lärarinnan Hedvig Klaesson. I skolan står modesmålslära som högläsning och välskrivning på schemat. Eleverna får pröva på att skriva med bläck och sudda med hartass.

Besöket börjar gemensamt med att alla får nya namn och genom en magisk ritual sker resan tillbaks i tiden. Sedan delas vi in i två grupper där ena gruppen följer med till Fru Andersson och den andra gruppen med lärarinnan Klaesson. Efter halva tiden byter grupperna och vi avslutar sedan tillsammans med att resa tillbaka.

Inför besöket får läraren ett förberedelsematerial med tips inför dagen och en liten hemläxa för eleverna… efter besöket följer också ett enklare uppföljningsmaterial att arbeta med när ni är tillbaka i skolan.

Tidsresan – Hemmet och skolan är för årskurs 1–4 och tar ca 2,5 timme. Genomförbar april–juni, augusti–oktober

Tidsresan går också att göra på ca 60 min hela året med enbart besök i skolan.

Läroplan: ”Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden” (SO). ”Alfabetet och alfabetisk ordning… Handstil.” (SV) ”Stimulera elevernas nyfikenhet på historia genom möten med platser och människors berättelser” (HI) ”Tidslinjer och tidsbegrepp” (SH).

Bland vedträn, annorlunda föremål och geometriska former

Vad är ett museum? Vad är geometri för något? Framför elden i Toftastugan eller under träden i änget samlas vi och lär om tiden förr. Vi tittar och gissar på gamla föremål. Vi pratar tillsammans kring olika former och bygger kvadrater, trianglar och rektanglar med hjälp av vedträn.

För förskolan. Visningen tar ca 45 min. Genomförbar hela året.

Barn Då och Nu

I den här visningen fokuserar vi på barnet förr i tiden. Vi besöker folkskolan och 1800-tals gården. Vi ser på likheter och skillnader mellan barns uppväxt då och nu. Hur var det att gå i skolan för 150 år sedan? Hur bodde och levde man. Vad gjorde barnen när de kom hem från skolan? Hade de samma drömmar som vi har idag?

För årskurs 1–9. Visningen tar ca 60 min. Genomförbar hela året.

Läroplanen: Årskurs 1–3 ”Skildringar av livet förr och nu… av familjeliv och skola” (SH) ”Hemortens historia. Vad närområdets platser kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor.” (HI)

Årskurs 4–6 ”Berätta om Sveriges historia och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män” (HI) ” Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet” (KE)

Julvisning

Julen bjuder på många traditioner som har sett olika ut vid skilda tidpunkter och i olika samhällsklasser. En del av dessa kan du uppleva på Bungemuseet.

Vi får en visning från 1700-talet och fram till 1900 där vi klätt våra museihem i julskrud. På 1700-tals gården har julhalmen burits in och bordsgranen har klätts med kakor och godis. På julbordet i boningshuset står det stora grishuvudet medan julhögarna ligger på var plats i drängstugan.

Vi finner bland annat svaren på varför vissa firar jul, vem tomten egentligen är och blir man verkligen snäll av att äta pepparkakor?

För årskurs 1-gymnasiet. Visningen tar ca 60 min. Genomförbar v.48-50.

Läroplanen: ”Några högtider‚ symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur bibeln och deras innebörd” (SO).1-3 ”Olika mattraditioner‚ t.ex vid firande av högtider” (Hem- och konsumentkunskap)

Priser för skolklasser

Visning skola Fårösund200 kr
Visning skolor övriga Gotland500 kr
Visning skolor utanför Gotland1 000 kr
Tidsresa – Hemmet och skolan (samma pris för alla skolor)1 000 kr
Tidsresa – Gammaldags skola (samma pris för alla skolor)1 000 kr

För frågor eller bokning kontakta Yvonne Eriksson på mobil 073-654 37 47 alt mejl yvonne.eriksson@bungemuseet.se

Dela med dina vänner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Öppettider

Bungemuseet önskar dig välkommen när vi öppnar kl.11 den 14:e maj 2022.

Öppet 14/5-26/6 torsdag-söndag kl. 11-16.

Öppet 27/6-21/8 alla dagar kl. 10-17, 22/8-28/8 kl. 11-16.

Öppet 1/9-11/9 torsdag-söndag kl. 11-16.

Det går bra att boka visningar för grupper. Läs mer under sidan Visningar.

Entrépriser

  • Vuxen: 120 kr
  • Barn tom 18 år i vuxet sällskap: fri entré
  • Studerande med uppvisande av studentkort: 80 kr

Vill du komma hit ofta? Köp Bungemuseets årskort! Det kostar 290 kr och ger dig obegränsat antal besök under året. Medföljande barn under 18 år går med in gratis. Perfekt för en barnfamilj som vill besöka Barnladan fler gånger under året!

Med reservation för prisändringar vid evenemang.

Vi önskar er varmt välkomna till Bungemuseet!

#bungemuseet Instagram

View

Mar 11

42 9
Open
Bungekorgen, som vi kallar den, i tre varianter. För så är det, en gammal korg inspirerar. Någon exakt kopia blir det inte. Varje exemplar blir unikt. Här gjorde Rune tre bungekorgar samtidigt, men så olika de blev. Trots att måtten är lika och träbotten målad gör skillnaden på rötter skillnad. Tunna och smala, bredare och klyvda samt ännu bredare mittlameller. En liten detalj kan det tyckas, men vilken skillnad på uttryck.

View

Feb 2

8 2
Open
Första tjäran som rann ut då Erik Ringbom använde stubbar ned rötter från Trälges iFleringe då han tjänstgjorde på #Bunge@useet på #norragotland 😍 #tjärdal#Bungemuseet#Fårösund 😍 #findagtillalla #nyatag #världen 😍

View

Jan 6

29 0
Open
Ännu en bild som ger mig så mycket inspiration. Lite längre ner i flödet kan du se en annan. Vad är det då som gör den här bilden till en inspiration?

Ibland tycker jag att det kan vara svårt att sätta ord på vad det är i en bild, installation, händelse eller vad det kan vara. Det bara känns rätt inombords. Kreativitet börjar bubbla. Jag blir glad. Ett lyckorus far genom kroppen. Ett nytt hopp tänds. Det jag åtminstone vet är att det faller mig i smaken. 

När jag gick in i den lilla stugan i somras på bungemuseet på Gotland såg jag dom direkt. De vackra träfaten. Se bara på nyansen (eller snarare nyanserna) och materialen 😍 Hade jag inte vetat bättre hade jag stoppat dom under armen och gått hem. De i symfoni med bordet de stod på. Hur vackert som helst. Jag var tvungen att knäppa en bild eller två, för jag visste att det här är något jag kommer ha med mig. 
.
.
#inspobilder #inspobild #inspiration #inspirerandekreativitet #gotland #gotlandshus #bungemuseet #gotlandsinspiration #symfoni #secondhand #preowned #hantverk #inredningsdetaljer #inredning #inredningsbutik #inredningsinspo #stilleben #kontrast #materialval #begagnat #beigeinterior #beigehome  #homedecor #interiorinspiration

View

Jan 5

78 3
Open
Soon you can sit in that left seat and try the queen of the skies of the 1960s yourself www.707jet.com 

#Boeing #Boeing707 #simulator #b707 #aviationlovers
#simulation #aviationphotography #bungemuseet #cockpit #cockpitview

View

Dec 31

17 1
Open
Violet Green tackar alla härliga arrangörer, publik och alla fina människor som vi haft det stora nöjet att få möta och spela för under året🤗 Nu ser vi fram emot ett nytt spännande, friskt och snällt 2022❤
Från oss alla till er alla GOTT NYTT ÅR🥳🥂

#violetgreensweden #bistroburs #musikcentrumöst #hallsbergjazzochblues #pygmeteatern #wasabryggerietsvänner #helsingborgsstadsteater #nefertiti #nolbygårdsekobageri #rödakorset #mastmagasinet #falujazzklubb #karbygård #södertäljejazzochbluesförening #bistroburs #langskahuset #bungemuseet #kunokultur #solhällan #folkårock #huddingejazzblues #stockholmsstad

View

Dec 17

13 0
Open
Det säsongsstängda Bungemuseet.

#canoneos700d #canonsweden #photographer #photography #fotograf #foto #alternative #historia #history #gotland #bungemuseet #folklore #folktro

View

Okt 22

63 3
Open
AUGUSTAS SERAPINAS
STANDTUNE
FIAC Hors les Murs 
Jardin des Tuileries

In October 2021 the balticartcenter invited Augustas Serapinas to research the Gotland Museum’s collections and visited different kinds of hidden and forgotten spaces, in the museum storage and around Gotland’s house museums. What finally caught the artist’s interest was the demarcations between what classifies as heritage and requires special care from the museum staff and the objects and environments that exist outside the museum collections. The artist has visualised his thoughts in a sculpture built with traditional “standtune” fencing technique by the work team from the local Bunge museum association. The fence is a living heritage and might also have been used for defense purposes.
This ancient technique is now supporting a 4-meter-high sculpture that encircles the museum building in the courtyard of the Gotland Museum in Visby. Is it a defence or a sculpture? And which objects should be let into the museum collections? The latter is a constantly recurring issue for the Gotland Museum’s collection managers who decide on these complex issues brought forth by Augustas Serapina’s sculpture. Who has the power to decide on our common cultural heritage and what should be in the museums’ collections and exhibitions? Which objects should stay on one or the other side of the “fence” – border?
AUGUSTAS SERAPINAS 
Standtune
2021
Birch tree and screws
Dimensions: 450 cm x 1300 cm x 500 cm 

photo credits: graysc.de

View

Okt 22

97 3
Open
#fallforcostume Day 22 is *Stripes*
.
.
At first thought I have nothing in my costuming closet that is striped - then I remembered this gently striped blue in blue 1770s jacket. 
.
It's reconstructed from the book Costume Close-up.
.
Fabric both in the jacket and the embroidery on the stomacher is a gift from lina.sofia.isaksson 
.
.
Photo by Isabelle Wårfors
.
.
.
#fallforcostume2021 #bungemuseet #gotland #18thcenturyfashion #18thcentury #18thc #18century #18thcenturycostume #18thcenturysewing #18thcenturystays #1700talsmode #1770 #1700talet #historisksömnad #historiskaskor #historisk #historienörd #historical #historicalsewing #historiskdräkt #historicalfashion #historicalcostuming #sewing #sew #costuming #costumedrama #costume

View

Okt 10

13 0
Open
Fischernetz im Freilichtmuseum in Bunge/Gotland/Schweden

#bungemuseet 
#gotland 
#schweden 
#fischerhütte

Gilla oss på facebook

Följ oss på Instagram

No images available at the moment

Follow us on Facebook

Omdömen på Tripadvisor

  • TripAdvisor

Hitta hit


Projektet Bunge Pro Futura är finansierat med medel från Region Gotland

© Bungemuseet AB, info@bungemuseet.se  
Foto: Helena Duveborg och Bungemuseet
 
Summary In English
Scroll to top