Medeltidsveckan för barn och vuxna

Folklorist och berättare Tora Wall från Nordiska museet i Stockholm berättar om väsen i vikingatid och medeltid.

Under medletidsveckan på Gotland gästas Bungemuseet av Tora Wall från Nordiska museet i Stockholm. Hon bjuder på en berättarstund för barn och en föreläsning för vuxna.

Lindormar, älvor och varulvar

Följ med till vikinga- och medeltidens sagovärld och låt dig förtrollas av älvor, vättar och troll, skrämmas av varulvar, förundras över dvärgarnas magi och den märkliga lindormens styrka. Under den här berättarstunden står magi och väsen i centrum. En del av dem känner ni kanske redan till (men det är inte säkert att de är desamma nu som de var då), andra kanske ni inte stött på tidigare men för den som törs möta dem väntar fantastiska äventyr.

Kl 12.30 den 10 augusti. För barn från 6 år. Tid: ca 30 minuter. Ingår i museientrén.

Vättar, jättar, diser och troll: föreställningar om väsen under vikingatid och medeltid

Tanken att de finns väsen som delar världen med oss människor går långt tillbaka i tiden. Under gårdens golv, i skogarna, i kullarna, i bergen och i vattnen, för det mesta osynliga men alltid närvarande. Fascinerande och skrämmande på samma gång.
I den här föreläsningen berättar Tora om föreställningar kring väsen i vikingatid och medeltid. Vilka väsen berättade man om då? I vilka källor hittar man material om dem? Hur kan berättelserna om väsen tolkas och vilka funktioner kan föreställningarna ha haft för dåtidens människor? Med kristendomen kom nya sätt att se på världen, vilket förstås också påverkade berättelser och folktro. Kristnandet är en spännande process som öppnar dörren för att diskutera hur folkloren ständigt är stadd i förändring samtidigt som delar av den kan bestå över lång tid.

Kl 14.00 den 10 augusti. För vuxna. Tid: ca 1 timme (inklusive tid för frågor) Ingår i museientrén.

Kort om Tora Wall: Folklorist och berättare. I vanliga fall ansvarig för Nordiska museets folkminnessamling med sagor, sägner och folktro. Men just nu tjänstledig för att doktorera i Nordisk folkloristik vid Åbo Akademi och är samtidigt verksam som föreläsare, sagoberättare och författare. För mer info besök Toras blogg Lindormar och Lusbrädor på https://torawall.wordpress.com