Byggnadsvård på Bungemuseet i sommar

Visst är det härligt med sommarens bad och hängmattor, men också kul att lära nytt eller mer! Vi vänder oss till er med intresse för vårt byggda kulturarv med omgivande miljö. Hus behöver ju underhåll och här kan du lära mer hur man tar hand om ett hus på ett hållbart och klokt sätt.

I ett samarbete med byggnadsvårdsföreningen kommer vi i sommar anordna tre kvällar med tema byggnadsvård!

Kvällarna är upplagda med tre separata föredrag som leds av erfarna och kunniga byggnadsvårdare. Praktiska inslag kan förekomma men krav på förkunskaper ställs ej. Du väljer själv om du vill anmäla dig till ett, två eller alla tre kvällarna. Bindande anmälan lämnas senast 5 dagar före de aktuella kvällarna. Först till kvarn!

Vi kommer att vara i museets verkstadslokal bakom museets kanslihus. Antal deltagare per kväll är max 20. Avgift per föredrag inkl fika med smörgås: medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen 120:-, icke medlemmar 150:-. Betalning på plats och jämna pengar tack!

Hållbart – Ekologiskt – Traditionellt – INSTÄLLT p.g.a för få anmälda!
Onsdag den 12 juli kl 18.00 – ca 20.00

Mattias Norderbrim – Bäcks Bygg&Smide, Johan Källen – Lanthantverkarna, Göran Appelquist – Österby Brädgård.

Ett husbygge kan ha stor påverka på miljön, men det finns sätt att göra avtrycken små och samtidigt bygga hållbart. Mattias och Johan bygger hus med traditionella material och metoder och berättar hur de arbetar och varför de väljer miljövänliga material. Göran kommer att berätta och visa hur diffusionsöppna och hygroskopiska material fungerar och i vilka sammanhang de bör användas.

Anmälan görs till länsombud Bill Necander bill.necander@byggnadsvard.se eller
070-15730 57.

Så underhåller och reparerar du dina fönster
Onsdag den 19 juli kl 18.00 – ca 20.00

Fönsterhantverkare Paul May

Paul är utbildad fönsterhantverkare och driver egen firma som pensionär. Han kommer att berätta och visa olika fönstertyper, glas, beslag, kitt, färg, trä och trälagningar. Den som vill kan få prova på att skära och kitta glas med linoljekitt.

Anmälan till länsombud Paul May på paul.may@byggnadsvard.se eller 073-5350444.

Kan ett museum byggnadsvård?
Onsdag den 2 augusti 18.00 – ca 20.00

Johan Gardelin, Gotlands Museum

Johan Gardelin arbetar sen 20 år som byggnadsantikvarie, varav de flesta vid Gotlands Museum. Johan berättar om arbetet på kulturmiljöavdelningen, om vanliga frågor och svar, bra litteratur och allt som museet kan hjälpa till med när det gäller äldre hus.

Anmälan görs till länsombud Bill Necander bill.necander@byggnadsvard.se eller
070-15730 57.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone